Pivovar Drotár Čadca

Zmienky o existencii chmeľníc na Kysuciach, ktoré sa tiahli od Čadce smerom na Oščadnicu sú oveľa staršie ako história varenia piva. Tá siaha do 19. storočia. V tomto období existoval pravdepodobne v Čadci historicky jediný mestský pivovar "Panský pivovar", ktorý však v druhej polovici 19. storočia vyhorel a v roku 1882 definitívne zanikol. V Panskom pivovare pôsobili v priebehu tohto obdobia kvalifikovaní „sládkovia“ (pivovarníci) prevažne z Oravy. Najskôr to bol Ignác Lipták, potom František Lipták a neskôr Anton Blaškovič.

Po viac ako sto rokoch sa rozhodol v Čadci s varením piva začať Pivovar DROTÁR. Názov je historicky spojený s drotárstvom, ktorým boli Kysučania vo svete preslávení. Pivovar vznikol po kompletnej rekonštrukcii a prestavbe v priestoroch bývalej reštaurácie. Je to prvý reštauračný pivovar na Kysuciach, ktorý bol oficiálne otvorený 9. 10. 2015. Pivo u nás je varené klasicky z moravských a českých sladovníckych jačmeňov, žateckého chmeľu, kysuckej vody a pivovarských kvasníc.

Pivovar Drotár Čadca

Pivovar Drotár Čadca

Kvasenie je spodné a prebieha v spilke cca. 6-8 dní. Potom pivo zreje podľa stupňovitosti od 3 do 7 týždňov v zrecích tankoch. Následne je stáčané do sudov a smeruje na "pípu". Pivo vyrábané v našom pivovare je plzeňského typu. Jedná sa o nefiltrované a nepasterizované pivo. Preto prípadné zakalenie nie je ničím výnimočným a nemá na chuť a kvalitu piva vplyv. Naše pivo si môžu zakúpiť zákazníci aj v 1,5 litrových PET fľašiach.

S pozdravom "DAJ BOH ŠŤASTIA" sládek pivovaru "DROTÁR" Peter Lariš

 

Nápojový lístok